TERUG
Foto's bewerking
Foto's sculpturen
NIEUWS
AGENDA
CONTACT
Brons miniaturen.

Bio art boogt op een vijfentwintig jarige ervaring in het maken van brons miniaturen (hoofdzakelijk dieren) volgens de "verloren was" methode.
Dit houdt in dat voor elk beeldje een origineel in was vervaardigd dient te worden.
Als dit is gedaan, worden de giettuut en ontluchtingskanalen aan het model bevestigd, waarna het geheel in een gipslaag wordt "ingemanteld".
Als het gips is uitgehard dient het door en door droog te zijn voordat met gieten kan worden begonnen.
Voor het gieten van brons wordt het basis materiaal ("broodjes" brons) gesmolten en verhit tot ongeveer 980 ° C.
Het vloeibare brons wordt vervolgens op het wasmodel (in de gipsen mal) gegoten, waarbij het origineel uit het gipsen negatief brandt en wordt vervangen door het vloeibare brons.
Het gietstuk dient dan (ter voorkoming van spanningen in het brons) rustig gedurende ongeveer 24 uur, af te koelen, waarna de gipsvorm wordt stuk geslagen en het ruwe gietstuk vrij komt.
Met vijlen, koud beitel en slijpsteentjes wordt het beeldje geretoucheerd en zo nodig gepolijst om een glad oppervlak te verkrijgen.
Indien een bepaalde patina gewenst is kan het beeld daarna worden verhit met een reducerende vlam (met weinig zuurstof) en ingesmeerd met een oplossing van bronspoeder in zwavelzuur. Dit mengsel droogt onmiddellijk op het oppervlak en geeft het (met een groengrijze tint) een ouder aanzien.
Opwrijven met een in was gedrenkte doek maakt het karwei af.