HOME
Ouder Nieuws
Ouder Nieuws
Ouder Nieuws
Ouder Nieuws
Ouder Nieuws
Ouder Nieuws
Uit de "permafrost" herrezen.

De intimi wisten dat ik al sinds 26 maart 1977 een jonge ? Leeuw in de diepvriezer had, of beter gezegd de huid van het dier.
Omdat ik hem in 1977 met een borst/buiksnede vilde, toen uitgaande van het feit dat ik het kunstlichaam zelf moest wikkelen van houtwol, was de reden dat het arme beest zo lang in de vriezer lag. Wikkelen zag ik niet meer zitten en toen waren er in Europa nog geen PU kunstlichamen op de markt gebracht.

Toen de huid echter vorig jaar oktober ontdooid werd, bleek deze nog in goede staat te zijn en omdat die PU kunstlichamen nu te koop zijn, werd er een bij Skandia Hardwood in Zweden besteld die ongeveer in de richting kwam. Dit lijf werd verbouwd, waarbij de linker voorpoot met de schouder partij is uitgezaagd, in 5 stukken verdeeld en met 2 componenten PU schuim in ± de gewenste vorm is opgeschuimd en vervolgens gemodelleerd.
Na het zagen van een postamentplank was het zaterdag 16 juni zo ver en heb ik dat beest geprepareerd en opgezet.

Het was een klus van 10.00 uur tot 23.00 uur, vanwege het feit dat alle vier de poten open gesneden en daarna ook weer dicht gehecht dienden te worden. Maar, na 41 jaar in de vrieskoude staat hij weer overeind.

Wim Phaff.

In de vorige uitgave van deze site (uit 2016) maakte ik al melding van een omvangrijk "klusje" voor Vogel- en Zoogdieropvang "de Mikke" hier in Middelburg.
Na een grondige verbouwing van de educatieve ruimte van "de Mikke" , mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de Lions Club Vlissingen, kreeg ik de eervolle opdracht de splinternieuwe vitrinewand van omstreeks 7 meter lang, 1,5 meter hoog en 60 cm diep te vullen met de al aanwezige preparaten en een fors aantal nieuwe.
Deze mooie opdracht is vorig jaar geklaard met het prepareren en opzetten van o.a. een Lepelaar, Ooievaar, onze 4 inheemse Duiven soorten, Noordse Pijlstormvogel, Houtsnip, Bosuil, Steenuil, Appelvink, Ree kalf, Steenmarter, Eekhoorn, een aantal schedels, skeletten en een collectie vogelpoot vormen als speurspel voor gevorderde vogelaars.

Opdracht : Bezoekers Centrum Saeft
De GAIAZOO in Sittard.

"Een dubbeltje kan raar rollen" is een oud Nederlands gezegde en dat bleek voor mij weer eens waarheid te bevatten toen de buurman van mijn achternicht in Maastricht mij belde met de vraag of ik wellicht voor het nieuw te bouwen paviljoen, " Limburg Huis " van de GAIAZOO in Sittard wat prepareerwerk zou willen leveren. Buurman Jacques bleek bestuurslid te zijn van deze dierentuin waarvan ik overigens nog nooit had gehoord. (Fout in mijn opvoeding, aangezien de GAIAZOO al 13 jaar bestaat. OK, Sorry!)
Natuurlijk was mijn antwoord op die vraag bevestigend met gevolg dat buurman Jacques samen met mijn achternicht Lies op bezoek kwamen en meteen mijn Oehoe ? mee namen. Daarna ontspon zich een heen en weer mailen tussen de Educatie medewerkster Hanneke en mij om hun wensenpakket rond te krijgen wat verdeeld werd over diverse preparateurs bedrijven.
Uiteindelijk viel de beslissing voor mijn participatie op de hierbij afgebeelde dieren die we op 3 september naar Sittard brachten om meteen kennis te maken met de GAIAZOO. Leuke en gevarieerde dierentuin, diverse voor mij nog onbekende diersoorten gezien en waar nog aan uitbreiding gedacht en gewerkt wordt, getuige het dan nog in aanbouw zijnde Limburg Huis.
Jongstleden woensdag de 10e oktober werd het officieel geopend en hoewel ik een uitnodiging had moest ik door een rugblessure helaas afzeggen. Maar,……het bezoek in september smaakte naar meer en natuurlijk ben ik benieuwd naar dat nieuwe Limburg Huis en de daar omheen lopende projecten m.b.t. Vuurbuik padjes, Vuursalamander en de fauna in de beken in Zuid Limburg.

Opdracht Kon. N.V.v.N
Gespietste Havik
Rode Wauw op haas
4 Duiven soorten
Groene - en Bonte Specht
Steenuil
Jong ooievaar
Reekalf en Eekhoorn
Poten speurspel
Noordse Pijlstormvogel
Baardmannetje
Kleine Zilverreiger
Smient
Wilde eenden i.o. van Staats Bos Beheer
Hier nog enkele foto's van mijn werk voor partikuliere opdrachtgevers.